Het blijft door je hoofd malen de zin: ‘ik kan niet slapen’. Slecht slapen, moe opstaan, met een naar gevoel wakker schrikken, rusteloze benen, opzien tegen de nacht of met een rotgevoel aan de dag beginnen. Allemaal klachten die kunnen voortkomen uit een slechte nachtrust. Laat ik je vertellen hoe je door zelfinzicht en praktische oefeningen de nachtrust kan hervinden.
Slecht slapen komt bij een groot deel van de mensen voor. 1 op de 5 mensen heeft last slecht slapen. Het kan verschillende oorzaken hebben. Het is onwijs vervelend als je niet kan slapen en blijft woelen in de hoop dat de slaap je een keer overkomt. Slaap hebben we als mens nodig. Het geeft ons energie om de dag door te komen. De slaapbehoefte verschilt van persoon tot persoon. Gemiddeld hebben volwassenen per nacht tussen de zes en acht uur slaap nodig. Maar er zijn ook mensen die met vier tot vijf uur voldoende diepe en droomslaap (REM-slaap) krijgen. Zeven uur slaap per nacht blijkt gemiddeld het gezondste te zijn.
5 vormen van slecht slapen
- Slecht inslapen
bijvoorbeeld door piekeren, onrustig lijf, open ogen, fysieke pijn, beelden/gebeurtenissen, gesprekken en gedachtes van de dag - Slecht doorslapen
bijvoorbeeld door piekeren, fysieke pijn, geluid, licht, dromen, wakker schrikken, ademstops (slaapapneu), wc-bezoek, licht slapen (in tegenstelling tot diep slapen). Vaak ook precies 4 uur na inslapen wakker en niet meer kunnen inslapen - Te vroeg wakker
klaarwakker en niet meer inslapen - Vermoeid opstaan
bijvoorbeeld door zwaar lijf, vermoeid hoofd, fysieke stramheid of pijn, tegenzin, (onbewust) tegen de dag opzien, gebrek aan levenslust of levensenergie - Negatieve slaapperceptie
de cliënt slaapt welbeschouwd redelijk goed, maar denkt dat hij niet diep genoeg slaapt. Zijn vermoeidheid wordt door zijn gedachten versterk
De nacht is een afspiegeling van de dag
’s Nachts is het parasympatische zenuwstelsel actief om rust en herstel te brengen. Bij onvoldoende afwisseling tussen inspanning en ontspanning gedurende de dag, weet het lichaam niet meer hoe ‘s nachts de parasympaticus ‘aangaat’. Een continue gedachtenstroom, of dat nou inspirerende en positieve gedachten zijn of zorgelijke of dwingende gedachten (peinzen, malen of moeten), als het niet stil is in het hoofd, heeft de sympaticus de overhand. Hierdoor kan inslapen of doorslapen lastig worden.
Bij eenzijdige belasting, bijvoorbeeld weinig lichamelijke inspanning heeft het lichaam energie over maar is het mentale deel uitgeput. Onrust in bed kan een gevolg zijn. Te veel beweging of ijverig sporten zet de sympaticus eveneens aan, zeker als de afbouw na het sporten te wensen overlaat. Dit kan eveneens onrust of hoofdpijn geven in bed.
Begin met de online ademtraining >
Ik kan niet slapen mindset
Laten we ontdekken waarom je klachten hebt en hoe we die kunnen verhelpen. Begin met het strekken van het lichaam. Start daarna met het zelfhelende zenuwstelsel stimuleren met de juiste adem oefeningen. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Stel, je bent druk met je werk, kinderen of andere dagelijkse dingen. Dan komt je herstelfunctie op een laag pitje te staan. Daardoor slaap je onrustig of oppervlakkig. Met de juiste ademhaling breng je het zelfhelende zenuwstelsel weer aan de gang, met als uiteindelijk resultaat een diepe nachtrust.
Nancy Rothstein is de slaap expert die zich richt op ademoefeningen voor slaap. Ze houdt zich bezig met verschillende vormen van slecht slapen en slaap apneu.
Probeer deze oefening is
De zee oefening helpt je om het ritme te komen eb en vloed. Deze oefening heeft een ontspannende werking. Wanneer de ademt volgt klinkt het ook daadwerkelijk als de zee. Tijdens de adem kan je je visualiseren dat je aan de ligt of met een bootje heerlijk aan het dopperen bent op een rivier.